Buah tin adalah sejenis buah-buahan yang dapat dimakan yang berasal dari Asia Barat.
Nama buah tin diambil dari bahasa Arab. Buah tin atau yang memiliki nama ilmiah Ficus caricaini sebenarnya masih kerabat dengan pohon beringin dan tumbuh mulai dari daerah Balkan sampai dengan Afghanistan dan saat ini mulai dibudidayakan di berbagai tempat lain di penjuru dunia.
Mungkin bagi sebahagian orang sudah tidak asing lagi mendengar nama buah tin, kerana buah ini juga dijadikan nama surah dalam Al-Quran. Tetapi mungkin bagi sebahagian orang nama buah tin mungkin masih terdengar asing, bahkan belum banyak orang yang pernah merasakan kelazatan buah tin.
Manfaat Dan Kandungan Buah Tin
Buah tin merupakan buah yang tidak mengenal musim, jadi pokok tin berbuah sepanjang tahun. Buah tin merupakan buah yang istimewa, selain keunikan buah ini juga kerana manfaatnya bagi kesihatan.
Buah tin memiliki banyak jenis, salah satu jenis buah tin adalah buah tin Yordan. Kenunikan buah ini adalah semakin warnanya hitam, semakin manis rasa buahnya.
Banyak manfaat yang dapat kita peroleh dari buah tin.
Buah tin mengandungi
✔kalium
✔omega 3
✔omega 6
-yang berfungsi menjaga tekanan darah tinggi serta serangan penyakit jantung.
Buah tin juga ada
✔coumarin
-bermanfaat untuk mengelakkan serangan penyakit kanser prostat
Buah tin juga kaya akan
✔kalsium sehingga dapat memelihara kesihatan tulang agar tidak reput dan terhindar dari osteoporosis dan mampu meningkatkan kepadatan tulang.
Buah tin juga memiliki kandungan ✔tryptophan yang bermanfaat untuk peningkatan kualiti tidur yang baik serta mencegah insomnia.
✔Kandungan pectin pada buah tin juga bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
Buah tin juga
✔kaya akan serat, sehingga sangat baik untuk membantu proses penurunan berat badan.
Susah untuk dapatkan buah tin?
Anda boleh mengamalkan pemakanan sunnah.
Gabungan 3 bahan pemakanan sunnah sahaja:
BUAH TIN, MADU ,HABBATUSAUDA
Whats app 0176891480
Di bawah, saya sertakan beberapa testimoni berjaya ikhtiar hamil dengan Habbasauda Listra.
No comments:
Post a Comment